Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Όλα τα 'χει η Μαριωρή.......

 
Όλα τα'χει η Μαριωρή,
ο φερετζές της λείπει.
 
Και ποιος από μας δεν έχει χρησιμοποιήσει την παραπάνω παροιμία. Αλήθεια όμως, πού έχει τις ρίζες της; Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.
 
Σύμφωνα με την πρώτη, αναφέρεται στον γάμο της Μαριωρής (Μαρία + Ωραία) μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκα του 19ου αιώνα, που έζησε στη Βαρβάσαινα, χωριό του Δήμου Πύργου, στο δρόμο προς την Ολυμπία. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.
 
Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή που βρήκα εδώ, αναφέρεται σε μια κοσμική χήρα στα χρόνια του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα. Είναι γνωστό πως η Αθήνα ήταν τότε μια μικρή πόλη, που κάθε άλλο παρά με τη σημερινή έμοιαζε. Κοντά σε όλες τις ελλείψεις και η ψυχαγωγία ήταν περιορισμένη και θα ήταν πολύ τυχερός κανείς, εάν κατάφερνε να τον προσκαλέσουν στις λιγοστές κοσμικές συγκεντρώσεις που γινόταν. Το εισιτήριο για τα κοσμικά σαλόνια δεν μπορεί να πει κανείς πως ήταν πολύ δύσκολο. Δεν είχε, βλέπετε ακόμα διαμορφωθεί ο κύκλος της καλής τάξης, γιατί το χρονικό διάστημα από την απελευθέρωση δεν ήταν και μεγάλο. Βέβαια, δεν ήταν και πολύ εύκολο να βρίσκεται κανείς σε μια δεξίωση του Αντιβασιλιά Άρμανσμπεργκ. Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις βρισκότανε και ο Κωλέττης, που όταν τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για το αραχνοΰφαντο μαύρο βέλο, που φορούσε στο πρόσωπο της η εύθυμη χήρα των σαλονιών και της αποψινής συγκέντρωσης Μαριωρή - Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος, απάντησε "Έτσι δε θα φαίνεται όταν θα .... κοκκινίζει καμιά φορά αν .... (και συμπλήρωσε) : Μωρέ όλα τα' χει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει".
 
Η τρίτη εκδοχή που διάβασα εδώ, θέλει την Μαριωρή μια κοπέλα κακάσχημη που επέμενε να φοράει φερετζέ, έστω κι αν δεν είχε τίποτα να κρύψει μια και την ήξερε όλο το χωριό.
 
Ίσως αναρωτιέστε που θέλω να καταλήξω.......
Σήμερα ξεκινάει το 6ο παιχνίδι (2ου κύκλου)
 "ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ".
Αυτή τη φορά , το παιχνίδι θα διαφοροποιηθεί γιατί οι ιστορίες δεν θα βασίζονται σε 5 λέξεις αλλά στη γνωστή φράση που σας ανέφερα :
<<Όλα τα'χει η Μαριωρή, ο φερετζές της λείπει>>
Για μια ακόμη φορά η αγαπητή Φλώρα μάς εξέπληξε ευχάριστα.
Συμμετοχές μπορείτε να στέλνετε ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
 
 
 
 
 
 
 

8 σχόλια:

airis είπε...

χεχε! Έκανα κι εγώ το ίδιο ψάξιμο το πρωί κι εντυπωσιάστηκα που δεν γνώριζα ότι η Μαριωρή ήταν κοντοχωριανή μου! Από το σπίτι μου βλέπω τις παρυφές της Βαρβάσαινας, τρία χλμ μόλις από μένα!
Βέβαια επικρατέστερη είναι η ιστορία με τον Όθωνα από ότι κατάλαβα. Το θέμα είναι άντε να γράψουμε μια ιστορία που να είναι μέσα η φράση! Ο θεός μαζί μας! αχαχα!
Φιλάκια πολλά Κατερίνα μου! Θα χαρώ πολύ να σε δω να συμμετέχεις :))

Gina-Teta είπε...

Τελικά πόσες φράσεις χρησιμοποιούμε που ποτέ δεν έχουμε αναρωτηθεί πως προήλθαν! Καλή εβδομάδα.

Μαρία Έλενα είπε...

Ομορφες οι πληροφορίες σου
Φιλάκια ...

Memaria είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες...μας άναψε φωτιές η Φλώρα...χαχα!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

Funky Monkey είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, τίποτε από όλα αυτά δεν ήξερα.
Η Φλώρα "μας την έσκασε" αυτή τη φορά, χαχα!! Δεν το περίμενα! Άντε να δούμε τι θα δούμε... :)))
Φιλιά!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Πράγματι εχει πολύ ενδιαφερων Κατερινάκι μου.. να ψαχνεις να βρείς απο που προέρχεται η φραση που ακούμε... καποτε εψαξα και εγώ για την φραση (χρωστάει της Μηχαλούς) χι.χιχ. επίκαιρη έ;; εχω περιέργεια να δω τι θα βγεί απο αυτό... φιλάκιααααααα!!!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι εκδοχές! Μια φράση που όλοι μας χρησιμοποιούμε!
Kathy by anthomeli

ΦΛΩΡΑ είπε...

Σ΄ευχαριστώ πολύ που με πολλή φροντίδα βρήκες κάθε εκδοχή για την παροιμία αυτή και τη χάρισες στις φίλες μας.
Ελπίζω έτσι να τους φανεί ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η πρόκληση να γράψουν.
Ευχαριστώ επίσης που μέσα απ'το blog σου αναφέρεσαι και στο παιχνίδι μας.
Με ανυπομονησία περιμένω την ιστορία σου.