Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Οδηγός της σωστής συζύγου και νοικοκυράς


Σήμερα δεν έχω να σας δείξω κάποια καινούρια κατασκευή, χειροτεχνία, δημιουργία......
Με αφορμή την αυριανή "ημέρα της γυναίκας" έκανα μια μικρή αναδρομή 60 χρόνια περίπου πίσω. Αν ψάξτε στο διαδίκτυο θα βρείτε έναν "Οδηγό Της Καλής Συζύγου" (Good Wife's Guide).
Υποτίθεται πως είναι άρθρο στο περιοδικό Housekeeping Monthly, στο τεύχος του Μαϊου του 1955. Και γράφω 'υποτίθεται' γιατί η αυθεντικότητά του από πολλούς αμφισβητείται. Ακόμα όμως κι έτσι, σίγουρα αντικατοπτρίζει με ρεαλισμό τον ρόλο της γυναίκας την εποχή εκείνη.

 Φανταστείτε να μην είχε αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια. Δείτε το παρακάτω βιντεάκι και βάλτε για λίγο τον εαυτό σας  στην θέση της μελαχρινής κυρίας. Δείτε το μέχρι τέλος ..........έχει ενδιαφέρον.



Πιο αναλυτικά, ο συγκεκριμένος οδηγός προτείνει:

        Have dinner ready. Plan ahead, even the night before, to have a delicious meal ready on time for his return. This is a way of letting him know that you have be thinking about him and are concerned about his needs. Most men are hungry when they get home and the prospect of a good meal is part of the warm welcome needed.
        Το φαγητό να είναι πάντα έτοιμο. Να προγραμματίζετε από την προηγούμενη μέρα, ώστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να βρίσκει έτοιμο ένα νόστιμο γεύμα. Έτσι του δείχνετε ότι τον σκεφτόσασταν και ότι σας νοιάζει να τον φροντίζετε. Οι περισσότεροι σύζυγοι πεθαίνουν της πείνας όταν επιστρέφουν στο σπίτι και η προοπτική ενός καλού γεύματος είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς.
        Prepare yourself. Take 15 minutes to rest so you’ll be refreshed when he arrives. Touch up your make-up, put a ribbon in your hair and be fresh-looking. He has just been with a lot of work-weary people. 
        Προετοιμαστείτε πριν την άφιξη. Ξαπλώστε ένα τεταρτάκι για να συνέλθετε λιγάκι και να είστε φρέσκια όταν μπει μέσα. Φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας, βάλτε ένα ωραίο πιαστράκι στα μαλλιά σας και γενικώς δείξτε δροσερή. Μην ξεχνάτε ότι ο σύζυγός σας πέρασε όλη τη μέρα δουλεύοντας. 

http://1.bp.blogspot.com/_CO9TEwb0Icw/SwbGuR7_MLI/AAAAAAAAAWs/3zVavL5eVzE/s1600/The+Good+Wife%27s+Guide.jpg
        Be a little gay and a little more interesting for him. His boring day may need a lift and one of your duties is to provide it.
         Προσπαθήστε να είστε ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για χάρη του. Η βαρετή μέρα στη δουλειά χρειάζεται ένα πιο αναζωογονητικό φινάλε και ένα από τα καθήκοντά σας είναι να του το παρέχετε.
         Clear away the clutter. Make one last trip through the main part of the house just before your husband arrives. Run a dustcloth over the tables.
         Συμμαζέψτε το σπίτι και λίγο πριν έρθει, κάντε μια βόλτα στο σπίτι να δείτε αν όλα είναι στη θέση τους – μην αφήνετε πεταμένα πράγματα δεξιά κι αριστερά. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί για να μην έχουν επάνω σκόνες.
         During the cooler months of the year you should prepare and light a fire for him to unwind by. Your husband will feel he has reached a haven of rest and order, and it will give you a lift too. After all, catering to his comfort will provide you with immense personal satisfaction.
         Τα κρύα βράδια του χειμώνα, φροντίστε να έχετε αναμμένο το τζάκι για να μπορέσει να κάτσει λίγο δίπλα του και να χαλαρώσει. Τότε ο σύζυγός σας θα νοιώσει ότι επέστρεψε σε έναν παράδεισο τάξης και ηρεμίας, και αυτό θα σας κάνει και εσάς να νοιώσετε καλύτερα. Όπως και να’χει, το να φροντίζετε την άνεσή του με κάθε τρόπο θα δώσει και σε εσάς τις ίδιες τεράστια ικανοποίηση.
         Minimize all noise. At the time of his arrival, eliminate all noise of the washer, dryer or vacuum. Encourage the children to be quiet.
        Εξαλείψτε κάθε θόρυβο. Μην έχετε πλυντήρια, στεγνωτήρια ή σκούπες αναμμένα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι ήσυχα.
       Be happy to see him.
       Να χαρείτε όταν τον δείτε.
       Greet him with a warm smile and show sincerity in your desire to please him.
       Καλωσορίστε τον με ένα πλατύ χαμόγελο και δείξτε ότι στ’ αλήθεια σας αρέσει να τον ευχαριστείτε.
       Listen to him. You may have a dozen important things to tell him, but the moment of his arrival is not the time. Let him talk first – remember, his topics of conversation are more important than yours.
       Να τον ακούτε. Μπορεί να έχετε χίλια δύο σημαντικά πράγματα να του πείτε, αλλά όχι όταν μπαίνει στο σπίτι, δεν είναι αυτή η σωστή ώρα. Αφήστε τον να μιλήσει αυτός – αυτά που έχει εκείνος να κουβεντιάσει είναι πάντα πιο σημαντικά από τα δικά σας.
       Don’t greet him with complaints and problems.
       Μην τον υποδέχεστε με παράπονα και προβλήματα.
       Don’t complain if he’s late for dinner or even if he stays out all night. Count this as minor compared to what he might have gone through at work.
       Μην παραπονεθείτε αν αργήσει να επιστρέψει, ακόμα κι αν μείνει έξω όλη νύχτα. Δεν είναι και σπουδαίο παράπτωμα, αν σκεφτείτε τι τραβάει στη δουλειά κάθε μέρα.
       Make him comfortable. Have him lean back in a comfortable chair or lie him down in the bedroom. Have a cool or warm drink ready for him.
        Κάντε τον να νοιώσει άνετα. Βάλτε τον να καθίσει στην πολυθρόνα ή ακόμη και να ξαπλώσει λίγο στην κρεβατοκάμαρα. Έχετέ του έτοιμο ένα ζεστό ρόφημα ή ένα αναψυκτικό.
         Arrange his pillow and offer to take off his shoes. Speak in a low, soothing and pleasant voice.
         Φτιάξτε του τα μαξιλάρια και προσφερθείτε να του βγάλετε τα παπούτσια. Να μιλάτε με τρυφερή και χαμηλή φωνή, μην φωνάζετε.
         Don’t ask him questions about his actions or question his judgment or integrity. Remember, he is
 the master of the house and as such will always exercise his will with fairness and truthfulness. You have no right to question him.
         Μην του κάνετε ερωτήσεις για το τι έκανε και μην αμφισβητείτε την κρίση ή την ακεραιότητά του σαν άνθρωπο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι είναι ο αρχηγός του σπιτιού και ότι με αυτή του την ιδιότητα θα επιλέγει πάντα το σωστό και το δίκαιο. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τον αμφισβητείται.
        A good wife always knows her place.
        Η καλή σύζυγος ξέρει πάντοτε τη θέση της.



Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι σε όλους.
 


9 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα Κατερινα μου!
καλο σκ και σε σενα!
φιλακια πολλα!

xarotoart είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ! Φρίκαρα πρωί,πρωί!Καλή νοικοκυρά; Ευχαριστώ, δε θα πάρω!Φτύνω και το κόρφο μου, κάνω τρεις φορές το σταυρό μου, κουνιέμαι κι απ' τη θέση μου! Τι ήταν αυτό το βίντεο Κατερινάκι! Πέθανα στα γέλια αλλά μου κοπήκανε απότομα στο τέλος,όταν ακουσα ότι ήταν ''αληθινό'' και βγήκε το '55 στην Αμερική. Θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου!!!!

skepiloges είπε...

Ευτυχώς που γεννήθηκα το 1975! Ωραία ανάρτηση Κατερινάκι,εγώ βέβαια θα κρατήσω το τέλος του βίντεο γιατί η στολή της χανούμισας δεν μου κάνει,πάχυνα!!!! χαχαχα
Καλή μέρα ,φιλια!!!

Rylie είπε...

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πολλά παραμένουν ίδια σε μερικές περιπτώσεις...
Εξαρτάται πάντοτε από τον άνθρωπο, τον κοινωνικό περίγυρο και την περιοχή. Έχω φίλες από το σχολείο που τις μεγάλωσαν με αυτές τις αρχές και πράγματι τις εφαρμόζουν. Άφησαν τη σχολή στα 20 τους για να παντρευτούν, έκαναν παιδιά και όποτε τις επισκέπτομαι είναι με το ρομποτικό χαμόγελο του βίντεο στα χείλη και φυσικά όταν επιτρέψουν στον εαυτό τους να χαλαρώσει ομολογούν πως δεν είναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους και πως είχαν άλλα όνειρα... Και για την ιστορία αναφέρω πως μιλάω για κορίτσια 25 χρόνων. Είναι η εξαίρεση, αλλά δυστυχώς ισχύει ακόμα σε πολλές χώρες...

syros2js είπε...

Δεν έχω να προσθέσω και να αφαιρέσω το παραμικρό στο σχόλιο που έκανε η Rylie. Με κάλυψε πλήρως...
Φιλάκια, Κατερινάκι!
Να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

nikol είπε...

Πλέξε , πλέξε μου αρέσει τον οδηγό απαπα δεν θα πάρω , γέλασα βεβαίως
Φιλάκια

Katrina είπε...

Ωραια αναρτηση Κατερινακι γελασα να εισαι καλα!!!!!!!

Funky Monkey είπε...

Μετά από όλο αυτό, δεν ξέρω πώς να σου σχολιάσω... Να το σχολιάσω σοβαρά, ή να το πάρω το θέμα στην πλάκα, μπας και το ελαφρύνουμε;
Να σου πω την αλήθεια, φαντάστηκα τον εαυτό μου να είναι υποχρεωμένος να φέρεται έτσι, υποχρεωμένος καθαρά από τις κοινωνικές συμβάσεις... και δεν μου φάνηκε αστείο καθόλου.
Ούτε το ένα άκρο είναι σωστό, ούτε το άλλο, κατά τη γνώμη μου - κάπου στη μέση είναι το ιδανικό.
Φιλιά, καλό Σ/Κ!

Μαρία Έλενα είπε...

Ο καθένα ότι μπορεί κάνει.
Φιλάκια ...